Nougat
Die geheim van die allerlekkerste nougat lê in die heuning en neute wat jy gebruik. Ek gebruik die Siciliaanse metode van nougat maak, effens taaierig. Hulle glo ook jy gebruik net amandels. Ek gebruik dit sommer met skilletjie en al, maar as jy dit wil pel, moet jy net onthou om die neute agterna goed uit te droog. Nougat háát water of klammigheid. Die heuning wat ek gebruik is die rou heuning van vriendin Karen Otto se kleinhoewe, Rietfontein, naby Darling. Sy bemark dit onder die naam Darling Honey. Hulle maak ook die heerlikste heuninglikeurs en -jenewer.
Nougat
Lewer ongeveer 6 – 7 stafies of 18 – 21 stukkies nougat (afhangende van die grootte)
Vir die suikerstroop
1⅔ koppies suiker
¼ koppie heuning
1¾ koppies waterVir die heuningstroop
½ koppie heuningVir die samestelling
2 eierwitte
1 eetlepel suiker
1½ koppies heel amandels, ongepel, gerooster en nog warm (sien wenk)
2 velletjies ryspapier
Berei ‘n reghoekige losboompan van ongeveer 18 x 28 cm voor deur met ‘n oliesproei te spuit en die bodem met ‘n vel ryspapier te voer. Hou die tweede vel eenkant.
Maak eers die suikerstroop: Plaas die suiker, heuning en water in ‘n kastrol en bring tot kookpunt. Kook totdat die stroop ‘n temperatuur van 115°C bereik het. Skakel dan die stoofplaat met die heuningstroop aan. Kook die suikerstroop verder totdat dit ‘n temperatuur van 152°C bereik het en die heuningstroop 129°C.
Terwyl jy vir die strope wag, klits solank die eierwitte styf en klits die suiker by. Ruil die klitser om met ‘n spaan en voeg die heuningstroop geleidelik by terwyl jy die heeltyd klits. Volg dan met die suikerstroop terwyl jy die heeltyd klits. Wanneer die strope bygevoeg is, klits vir nog ‘n verdere 4 minute. Roer die warm amandels (sien wenk) by en skep onmiddelik in die voorbereide pan. Versprei mooi egali en maak die bokant mooi gelyk. Die mengsel is baie warm. Ek spuit gewoonlik ‘n aartappeldrukker met oliesproei en druk die mengsel liggies in plek. Plaas die ander vel ryspapier bo-op en stryk liggies glad. Laat staan vir ongeveer ‘n driekwartuur totdat die mengsel afgekoel en gestol het.
Haal die nougat uit die pan en plaas op’n solied werkoppervlak. Gebruik ‘n geriffelde broodmes en ‘n vleishamertjie. Meet hoe groot jy jou stafies wil hê, plaas die mes in posisie en tik met die vleishamer op die mes. Só sny die nougat die maklikste.
WENK: Plaas jou neute op ‘n bakplaat en plaas in ‘n voorverhitte oond van 200°C sodra jy die stoofplaat met die suikerstroop aanskakel. Hou die oond vir 3 minute aan en skakel dan af. Hou die plaat met neute in die oond sodat dit kan warm bly. Wanneer jy koue neute by die nougatmengsel gooi, stol dit te vinnig en jy gaan sukkel om dit gelyk in die pannetjie te kry.